Waarom een bewonerscommissie?


Zijn er zaken in ons complex waarvoor het handig en zelfs nodig zou zijn om toch weer een Bewonerscommissie op te richten? Ja, die zijn er zeker. We hebben een aantal zaken hieronder nog eens netjes voor u op een rijtje gezet, waardoor u zelf kunt zien dat zo’n bewonerscommissie ook in de Componist heel belangrijk kan zijn. Ook in de Componist geldt – “Samen staan wij sterk” – en het voorkomt dat bij kleine of grotere problemen een oplossing moet worden gevonden door slechts één of enkele actieve bewoners.


Beoordeling jaarlijkse servicekosten

Welke posten worden gedeclareerd en wat zijn de facturen en/of contracten daarachter? Betalen wij niet teveel en krijgen wij op tijd de afrekening?


Diverse langlopende onderhouds- of bouwkundige klachten

Denk daarbij aan defecte of slecht werkende afzuiginstallaties; vloeren containerruimtes; vochtoverlast in de bergingen; wifi in de Dirigent etc.


Liftproblematiek

Het feit dat in gebouw C, E en F slechts 1 lift aanwezig is, waardoor bij (langdurige)storingen bewoners ernstig beperkt worden in hun bewegingsvrijheid en bereikbaarheid. Ook de kwaliteit van de liften en het onderhoud daarvan staat sterk ter discussie.


Beheer, onderhoud en financiering AED

Het onderhoudscontract van tenminste 1 AED verloopt binnenkort en zal moeten worden verlengd. Naar ons idee zal Woonzorg deze kosten voor haar rekening moeten nemen.


Veiligheid in en om het gebouw

De toegang tot het gebouw, garage en garageboxen, rammelt. Er zijn in de loop van de afgelopen 10 jaar veel diefstallen geweest, b.v. e-bikes. De verhuur parkeerplaatsen aan derden (bewoners Operette) werkt veiligheid ook niet in de hand. Er is in ons complex duidelijk sprake van een onveilig gevoel onder diverse bewoners.


Groot-onderhoud planning

Wanneer gaat in en aan ons complex groot-onderhoud plaatsvinden en hoe worden wij als huurders daarbij betrokken?


Zonnepanelen

Onze gebouwen lenen zich uitstekend voor zonnepanelen, vooral door de 5 grote platte daken. Samen met Woonzorg kan een Bewonerscommissie een plan opstellen en bewoners begeleiden in een dergelijk proces.


Van het gas af

Gemeente en Corporaties spelen hierbij een belangrijke en trekkende rol. Hoe en wanneer wijken/complexen van het gas af moeten, wordt vastgelegd in prestatieafspraken. Het is belangrijk dat wij als groot complex daarin participeren maar dat kan alleen met een Bewonerscommissie.


Casus “onrechtmatig beding in huurcontracten vrije sector.

In het afgelopen jaar is duidelijk geworden, aan de hand van een serie uitspraken van diverse kantonrechters, dat veel verhuurders in de vrije sector werken met een onrechtmatig beding in huurcontracten. Zij hebben in de betreffende contracten opgenomen dat jaarlijks de huur kan worden verhoogd met het prijsindexcijfer (CPI) plus 4-5 % extra. Dit laatste blijkt oneerlijk en onrechtmatig te zijn. Ook in de vrijesectorwoningen in de Componist wordt gebruik gemaakt van een dergelijke clausule in onze huurcontracten. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat wij over de afgelopen 10 jaren een groot bedrag aan onterecht geheven huuraanpassingen kunnen terugvorderen. Nadere uitleg vind je bijvoorbeeld in de laatste uitzending van Radar. Klik HIER om deze uitzending nog eens te bekijken.

Ook zijn wij in het bezit van de betreffende uitspraken van de kantonrechters. Wij kunnen Woonzorg aansprakelijk stellen maar dat zouden wij het best kunnen doen via een op te richten Bewonerscommissie.


Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u, samen met een aantal andere gemotiveerde bewoners (minimaal drie), uw schouders onder een aantal van deze zaken zetten door zitting te nemen in een op te richten Bewonerscommissie vul dan het aanmeldformulier in en verzendt dat aan ons. U vind het formulier door op onderstaande knop te klikken of te tikken. De webredactie zal de formulieren verzamelen en u met elkaar in contact brengen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *