In de herfst van ons leven

Ouder worden is onvermijdelijk en brengt vaak gevoelens van angst en onzekerheid met zich mee. We zijn bang voor de veranderingen in ons lichaam, voor de afhankelijkheid van anderen en voor de gedachte dat we niet meer zo actief en energiek kunnen zijn als vroeger. Dat is begrijpelijk, maar laten we eens stilstaan bij de positieve aspecten van het ouder worden. In de herfst van ons leven zijn er namelijk ook veel mooie momenten te beleven.

In onze jeugd worden we vaak beïnvloed door maatschappelijke verwachtingen en leggen we de lat hoog voor onszelf. We willen succesvol zijn, ons droomleven leiden en er goed uitzien. Maar naarmate we ouder worden, begint deze druk weg te vallen en kunnen we meer genieten van de kleine dingen in het leven. We hebben minder behoefte aan goedkeuring van anderen en kunnen meer tevreden zijn met wie we zijn. Het loslaten van deze druk kan een bevrijdend gevoel geven.

Daarnaast brengt ouder worden ook een stukje wijsheid met zich mee. Door de jaren heen hebben we veel ervaringen opgedaan en lessen geleerd. We zijn niet meer zo naïef als vroeger en kunnen beter omgaan met moeilijke situaties. Bovendien hebben we een schat aan waardevolle herinneringen die we kunnen koesteren en doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

Ook op lichamelijk gebied heeft de herfst van ons leven voordelen. Het is waar dat ons lichaam langzaam verandert en dat we niet meer zo fit en gezond zijn als toen we jong waren. Maar dit betekent niet dat we ons niet meer kunnen inzetten voor een gezonde levensstijl. Door goed voor onszelf te zorgen, kunnen we op een fijne manier ouder worden en ons lichaam zo lang mogelijk gezond houden. Bovendien hebben we nu meer tijd en vrijheid om te doen wat we leuk vinden, zonder ons constant te hoeven haasten.

Een ander positief aspect van de herfst van ons leven is de mogelijkheid om onze interesses verder te ontwikkelen. Misschien hebben we altijd al willen schilderen, fotograferen of een taal leren, maar daar nooit genoeg tijd voor gehad. Nu is het moment daar om onze creativiteit en passies te ontplooien. Door nieuwe dingen te blijven leren en ontdekken, blijven we geestelijk actief en kunnen we ons blijven ontwikkelen als persoon.

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en moeilijke momenten in de herfst van ons leven. Maar laten we niet vergeten dat ouder worden ook een prachtige fase is, waarin we kunnen genieten van de rust en wijsheid die we hebben opgebouwd. Laten we deze fase omarmen en ons richten op alle mooie momenten en mogelijkheden die we nog hebben.

Dus wanneer de bladeren verkleuren en de temperaturen dalen, denk niet alleen aan de naderende winter, maar ook aan de mooie dingen die de herfst van ons leven met zich meebrengt. Een fase vol rust, wijsheid, ervaring en nieuwe mogelijkheden. Laten we deze fase omarmen en er het beste van maken. Want ouder worden is niet iets om bang voor te zijn, maar iets om te vieren.

Ernst – 3 november 2023