Leesgenot

Een bloedhete dag tussen koelere zomerdagen door. Met mijn kleindochter, zojuist geslaagd voor haar VWO examen, de binnenstad van Den Haag in. “Wil je geld of een cadeau?” had ik haar gevraagd en ze had zonder aarzelen gekozen voor een paar nieuwe boeken. Op naar de internationale boekwinkel dus (ze is nogal Engels georiënteerd, zoals zoveel van haar leeftijdsgenoten tegenwoordig) en daar voelden we ons allebei als vissen in het water. Al gauw kwam ze met een flinke stapel aanzetten waaruit ze er drie wilde uitzoeken: een mooi boek, een interessant boek en een spiritueel boek. Dat was moeilijk kiezen! Uiteindelijk, na lang overleg, kwamen drie favoriete boeken op de toonbank te liggen, nee vier, want ik had voor mezelf ook een mooie gedichtenbundel ‘gescoord’.

Daarna liepen we vrolijk met onze buit naar de Paleistuin. Onderweg kocht ze bij een Aziatische toko alvast een warm hapje; ik had gewoontegetrouw mijn eigen brood met kaas bij me. Zodra we de ingang van de Paleistuin hadden bereikt en het park in liepen, kwamen we in een totaal andere sfeer terecht. Enorme bomen, grote grasvelden, hier en daar mensen op de bankjes, en overal … rust. Wat een weldaad, zo’n oud, historisch park! Wij, bewoners van De Componist, hebben ons Mozartparkje en daar is het ook goed toeven. De bomen groeien gestaag, er staan fijne banken en sinds kort kunnen we tweemaal per week terecht voor groente uit de eigen moestuin. Wat een luxe! Maar zo’n groot, statig park, midden in het centrum van Den Haag, is ook niet te versmaden. Mijn kleindochter en ik zochten een lekker plekje op, aten onze lunch en bespraken van alles en nog wat. Is er eigenlijk een harmonischer relatie denkbaar dan die tussen grootouders en kleinkinderen?

Het voelt zo vertrouwd en toch is er een respectvolle afstand, waardoor alles besproken kan worden. Dat deden we dus en daarna … daarna gingen we heerlijk in het gras liggen lezen.
“Van welke films hou je eigenlijk?” vroeg ik toen we op de terugweg langs een bioscoop liepen. “Ik hou niet zo van films”, was het antwoord. “Duren vaak veel te lang. Geef mij maar een boek”.

Mia Meijer
16 juli 2023


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *