Mia’s columns

TEVEEL ITALIAANS WATER

Verbaasd kijk ik naar de nota die ik bij de zelfscan van de supermarkt moet betalen. Beslist het hoogste bedrag dat ik hier ooit heb besteed! Toegegeven, ik heb een fles mooie wijn gekocht en allerlei lekkers omdat ik morgen gasten krijg. Bovendien is mijn koelkast bijna leeg, zodat ik heel wat levensmiddelen heb moeten aanvullen. Maar zestig euro, dat is wel heel veel! Ik reken af bij de zelfscankassa en gebruik het bonnetje om door het poortje weer naar buiten te kunnen.

Thuis kijk ik alles nog eens na. Halverwege de nota zie ik opeens dat er elf flessen Italiaans bronwater zijn afgerekend, terwijl ik maar een heb gekocht. Daar zit de fout! Mijn schuld natuurlijk. Bij het invoeren van het aantal heb ik 11 aangeslagen in plaats van 1. Meteen terug, Mia! Misschien kan ik het uitleggen en krijg ik het verschil van meer dan tien euro terug.

Wat kan een mens snel fietsen als het er op aan komt! Ik rij door doodstille straten: de EK voetbalwedstrijd van Nederland tegen Oostenrijk is aan de gang. Ook in de supermarkt is het bijzonder rustig. Er zijn nauwelijks mannen te zien, op enkele medewerkers aan de kassa na. Nog buiten adem leg ik mijn probleem aan een van hen voor. De aandacht voor de voetbalwedstrijd (ik hoor dat het inmiddels 1-1 is) wordt verlegd naar mij en wat een geluk: de medewerkers geloven mij en ik kan het geld voor de 10 flessen die ik te veel heb betaald, bij de kassa terugkrijgen.

Terwijl ik sta te wachten valt het ene doelpunt na het andere. Het wordt 1-2, 2-2 en daarna opeens 3-2 voor Oostenrijk. “Prachtig doelpunt!” roept degene die mij het geld uitbetaalt en als ik hem vraag hoe hij dat weet wijst hij naar zijn telefoontje dat verdekt opgesteld voor hem staat. “Mag je daar wel naar kijken?” vraag ik en het antwoord is duidelijk: “Nee, maar ik doe het stiekum!”

Door een uitgestorven straat fiets ik naar huis, heel opgelucht. Ik heb geluk gehad.

De Nederlandse voetballiefhebbers minder, want het blijft 2-3 en het is een verloren wedstrijd. Thuis open ik de fles wijn en drink op de goede afloop.

Morgen begin ik wel aan dat Italiaanse water.

Mia Meijer
26 juni 2024