Guilty Pleasures

Het is vandaag 28 mei en dat is al heel lang de dag dat ik wel of niet mijn verjaardag vier. Soms komt het er simpelweg niet van en soms vier ik net wat meer feest omdat het een bijzonder jaar is. Maar meestal gaat zo’n verjaardag ook min of meer gewoon weer voorbij. Zoals ook vandaag.

Iedereen heeft zo zijn favoriete muziek en guilty pleasures. Zo heb ik de film Notting Hill inmiddels wel tien keer gezien en iedere keer zie ik nieuwe dingen en moet ik grinniken om die slungelige Spike. Maar soms pink ik ook een traantje weg. Is het thema van Notting Hill niet eigenlijk de droom van iedere (jonge) man? Een beroemde filmster, die zo maar uit het niets verliefd op jou wordt.

In mijn puberteit was ik geen grote fan van Frank Sinatra maar naarmate de tijd en dus de leeftijd vorderde kreeg ik steeds meer bewondering voor hem, die niet ten onrechte de bijnaam the Voice had gekregen.

Vandaag hoorde ik plotseling weer eens een van zijn beroemde en succesvolle liedjes “It was a very good year”. Toen hij ouder was geworden keek hij lyrisch op zijn leven terug “as vintage wine”. Al zijn romances deden hem goed, als een wijn uit een goed jaar.

Gek genoeg was ik al negentien toen ik het liedje voor het eerst hoorde. Ik keek slechts terug op één romance.
Pas de laatste jaren werd het voor mij een soort guilty pleasure. Het lied nodigt mij zo nu en dan uit om in de herfst van mijn leven terug te kijken op vervlogen tijden. Misschien wel met een vleugje weemoed. Maar daar moet ik natuurlijk voorzichtig mee zijn want al snel wordt het dan ‘vroeger was alles beter’. En dat is natuurlijk niet zo, alhoewel…………

Het is een vreemde ervaring terug te kunnen zien op meer dan driekwart eeuw maar je tegelijk te realiseren dat er vrijwel zeker geen kwart eeuw meer bij komt.
Daarom koester ik de gelukkige en mooie momenten van mijn leven maar denk ik zo nu en dan ook met weemoed terug aan een aantal verdrietige momenten die mij wellicht wel samen hebben gevormd tot de mens die ik nu ben.

Vandaag, op deze voor mij bijzondere dag, deel ik daarom met jullie de originele versie van een van de mooiste songs van the Voice – “It was a very good year”. Klik op de titel en geniet.

Ernst
28 mei 2024