De briefkaart

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar volgens mij gaat het de laatste tijd niet zo goed meer met de postbestelling in ons gebouw. Natuurlijk weet ik dat er al jaren geen post meer wordt bezorgd op de maandag. En natuurlijk weet ik dat wij eigenlijk niet meer zo veel echte brieven in onze brievenbussen krijgen. De beroemde blauwe enveloppen uitgezonderd, want ondanks het feit dat de Belastingdienst al jaren geleden aankondigde dat zou worden gestopt met die blauwe enveloppen, kleurt mijn brievenbus nog regelmatig blauw.

Maar de laatste tijd gaan er soms dagen overheen voordat de postduif weer een langs vliegt. En zo kon het gebeuren dat ik zelfs een hele week geen enkele brief in mijn brievenbus vond. En dit ondanks het feit dat mijn post.nl app aangaf dat ik zeker zes, min of meer belangrijke, brieven zou moeten krijgen. Klagen hielp niet, ‘dat kan gebeuren met niet traceerbare post’ was de reactie van digitale Daan, de ‘intelligente robot ’bij de klantenservice van Post.nl.

Het herinnerde mij aan een oud, waargebeurd, verhaal uit mijn PTT-tijd.

Op het postkantoor in de Fahrenheitstraat, op de afdeling sortering, vond in een nachtdienst een postbode een briefkaart (ja, die bestonden toen nog!) met de volgende tekst:
“Lieve Onze Lieve Heer, ik doe het niet graag maar ik heb deze winter dringend een nieuwe winterjas nodig. Ik heb geen geld en daarom wil ik U voor één keer vragen om honderd gulden. Ik hoop dat U zo vriendelijk wilt zijn. Alvast heel erg bedankt”.

Als afzender was de naam van een oud omaatje vermeld met een adres in de binnenstad. De postbode was enigszins ontdaan van deze briefkaart en stelde zijn collega’s voor allemaal wat geld te storten. Uiteindelijk haalden zij vijfenzeventig gulden op. Het geld werd in een enveloppe gestopt en de volgende dag door de postbode in de brievenbus van het oude omaatje bezorgd.

Enkele dagen later had dezelfde postbode opnieuw een nachtdienst en trof hij weer een briefkaart van het omaatje aan, met de volgende tekst;
“Lieve Onze Lieve Heer, hartelijk dank voor het geld voor de winterjas. Jammer dat het geen honderd gulden was, maar die vijfentwintig gulden zullen die gasten van de PTT wel gepikt hebben. Ik heb intussen op de markt een goeie winterjas gekocht. Nogmaals heel veel dank”.

De zes brieven die ik in de bewuste week had moeten ontvangen zijn nooit aangekomen. Wat er precies is gebeurd zal voor altijd een raadsel blijven. Gecollecteerd is er vast niet voor mij en die ene blauwe brief heb ik ook niet echt gemist. De belastingdienst stuurt vast wel een herinnering.

Ernst
29 maart 2024