INSTINCT

INSTINCT

Het vogelnestje op mijn balkon is weer in bedrijf!
Al een paar weken hebben twee meesjes het onderkomen geïnspecteerd, geschikt bevonden en er hun intrek in genomen. Of het hetzelfde stel is als vorig jaar weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat dat wel zo is.
Inmiddels zullen er wel enkele eitjes in het nestje liggen, want het is een va et vient van beurtelings pa en ma, dat steeds intensiever wordt. Een van de twee – ik schat dat het de moeder is – blijft urenlang binnen, terwijl de ander constant in de weer is met lekkere hapjes voor zijn partner.
Af en toe luister ik of dat subtiele getwitter van jonkies al te horen is, maar tot nu toe is dat niet het geval.
Ik moet denken aan vorig jaar, toen die steeds krachtiger roep om eten dagenlang te horen was geweest tot er een plotselinge stilte op het balkon ontstond. Dat gaf me een gevoel van leegte. De vogeltjes waren zonder dat ik het gemerkt had uitgevlogen, het nest zou nu wel verlaten zijn. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, klom op een stoel en opende het vogelnestje aan de achterkant. Ik zag prachtig nestmateriaal, kunstig in verschillende laagjes opgebouwd, met in het midden een leeg holletje. Maar … in een hoekje van het nest zat een piepklein angstig kijkend vogeltje, dat nog niet de moed of de kracht had kunnen opbrengen om uit te vliegen.
Nu zag het de kans schoon; het plotselinge daglicht moet verleidelijk gewerkt hebben. En daar vloog het, voor de eerste keer in zijn leventje. Nog enigszins schommelend kwam het op het balkon terecht.
Dat was koren op de molen van mijn kat, want die schoot razendsnel uit de kamer tevoorschijn en greep dat bewegende bolletje beet. Hij speelde losjes met zijn prooi, die zich steeds wist los te wurmen om onmiddellijk daarna weer gepakt te worden. Ik stond erbij en keek ernaar. Alle dieren hebben hun eigen instinct, dacht ik. Het heeft geen nut om in te grijpen. Mijn kat speelde gewoon, zonder het vogeltje te verwonden of te doden.
Tenslotte bevrijdde het zich definitief en schoot zonder aarzeling hoog de lucht in, zijn vrijheid tegemoet. Ik kon me voorstellen hoe dat vogeltje zich voelde!
Heel benieuwd ben ik hoe het dit jaar zal gaan.
Een kat heb ik niet meer, dus de nieuwe lichting meesjes heeft wat dat betreft niets meer te vrezen.

Mia
23 april 2024