Exit Taverne Meer en Bosch

Bij mijn dagelijkse wandeling door Meer en Bos passeer ik vaak de Taverne Meer & Bosch. De voormalige Taverne moet ik zeggen, want het restaurant is al sinds een half jaar gesloten en biedt een trieste aanblik. Het brede terras voor de ingang ligt er verlaten bij. De stoelen, waarop je in de zomer heerlijk van een biertje of glas wijn kon genieten, staan er niet meer. Bekenden of buren kon je op dit terras aantreffen, er stond altijd een bak water klaar voor de hond en als je een keer chique wilde gaan dineren kon je binnen of op het terras aan de achterkant van het unieke pand terecht. Toen ik er gisteren voor de zoveelste keer langs liep en nieuwsgierig door een van de ramen naar binnen keek, zag ik op een tafeltje de bekende Larousse wijn encyclopedie liggen, herinnering aan een voorbije tijd. Ik voelde me weemoedig worden. En ik vroeg me af: zou het gebouw te koop staan?
Volgens een wandelaar die ik tegenkwam en aan wie ik het vroeg, was dat het geval. Het restaurant had moeten sluiten wegens personeelsgebrek, wist hij.
Thuisgekomen besloot ik de kwestie maar eens bij de bron aan te pakken. Ik bekeek de website van het restaurant en nam contact op met de eigenaar. Hij stond me heel vriendelijk te woord en beaamde dat het pand te koop staat.
Er is veel belangstelling, maar omdat het een rijksmonument is, mag het niet of onder strikte voorwaarden verbouwd worden en dat vinden veel geïnteresseerden heel bezwaarlijk. En het was inderdaad moeilijk om voldoende personeel te vinden, na de coronaperiode. De openingsdagen gingen van vijf terug naar vier, uiteindelijk naar drie. Maar de vaste lasten werden er niet minder door. Dus met pijn in het hart werd besloten om het restaurant, dat al sinds 1972 bestaat, te sluiten.
Jammer dat ik niet jonger en flink wat rijker ben, dan zou ik het bedrijf graag met enkele vrienden willen overnemen en op dezelfde manier voortzetten …
De kabouters die aan de overkant van de weg door een fantasierijk iemand zijn neergezet, verheugen zich al bij voorbaat op nieuw leven op deze unieke locatie!
Net als wij, bewoners van De Componist, die maar al te graag weer op het gastvrije terras zouden willen neerstrijken.

Mia Meijer
2 juni 2024